Analýza potravinového odpadu aneb čím plýtváme nejvíc

Připravili jsme pro vás několik zajímavých statistik přibližného každodenního plýtvání jídlem. Právě analýza potravinového odpadu vám prozradí, jak se ve světě nejčastěji plýtvá jídlem.

45 %

Tato procenta, bohužel, vyjadřují množství celosvětové produkce zeleniny a ovoce, které skončí tak neslavně – v odpadkovém koši. Krátká trvanlivost a velká náchylnost ke zkáze, nedokonalý tvar a větší nabídka než odbyt, to jsou nejčastější důvody, proč vyhazujeme tolik zeleniny, ale i ovoce.


35 %

Navzdory tomu, že ve vodách řek, moří i oceánů plave každý rok stále méně a méně ryb, tak s nimi plýtváme, jako by se nechumelilo. Ano, až 35 % ryb a mořských plodů se vyhodí. Zajímavý, ale zároveň smutný je fakt, že až 16 kilogramů ryb zemře na 1 kilogram požadovaného druhu ryby. Je to proto, že v síti končí i ryby a mořské plody, o které obchody nemají zájem.


30 %

Až téměř jedna třetina roční produkce obilí přijde nazmar. Nemůžeme si ale myslet, že celá třetina obilnin skončí na smetišti bez toho, aby byla vůbec použita. Obilniny jsou totiž součástí mnohým potravin, které často končí v koši. 


20 %

Až jedna pětina z celkové produkce olejnatých semen, masa a mléčných výrobků z hospodářských zvířat se vyhodí. Přitom produkce masa je nejnáročnější na zdroje, a tak nevyhazujeme jen samotné maso, ale plýtváme i vodou, půdou a životem zvířat. Jen pro představu, na výrobu jediného kilogramu hovězího masa se spotřebuje až 15 300 litrů vody!

Když si to takhle rozdělíme na drobné dílky, tak vidíme, že ta čísla jsou skutečně šílená a problém zvaný food waste dosahuje extrémních rozměrů.