Trhané maso v barbecue omáčce
Upekli jste na nedělní oběd maso
a už druhý den vám připadá suché a nudné? Připravte si dobré a hlavně šťavnaté
trhané maso v barbecue omáčce. Vařit se dá i ze „zbytků“!
Co bylo dříve, vejce nebo slepice? Ne, nebojte se, dnes nebude tématem otázka, na kterou hledá lidstvo odpověď již tisíce let. Otázkou dnes je, jak využít všechny složky vejce, tedy bílek, žloutek i skořápku. Spousta receptů totiž vyžaduje jen jednu část vajíčka a zbytek se bez rozmyslu stává součástí problému s názvem food waste. Doporučení je hned několik.
Pečené kuře s brambory a zeleninou jako nedělní oběd je jedním z klasických českých jídel. Jen málokdy ho však sníme naráz, a tak nám zůstane na další dny. Už v pondělí ho máme po krk a zbytek letí nekompromisně do odpadu. S takovým plýtváním se dá jednoduše skoncovat. Stačí trošku tvořivosti a nedělní oběd přeměníme v několik zajímavých a dobrých jídel. Tady je pár tipů.
Brambory vařené, opékané, pečené, ale i bramborová kaše. To všechno jsou různé úpravy brambor, které jsou asi nejoblíbenější a nejčastější přílohou mnohých jídel. Mnohokrát ale uvaříme této přílohy víc, než je nutné, a přebytky nejčastěji končí tam, kde by neměly. V koši. Co připravit z brambor, aby neskončily jako food waste? Řešení je hned několik.
Chléb kupujeme pravidelně, několikrát týdně, protože co je lepší, než čerstvý měkký chléb ke snídani? Protože se nám ho ne vždy podaří spotřebovat celý, zůstane v chlebníku, ztvrdne, chytí plíseň a putuje do odpadkového koše. Jak se této situaci vyhnout? Stačí se naučit, jak ho spotřebovat, dále ho použít a také ho správně uskladnit.
Narozeniny, svátek, večírky, oslavy – umíte si je představit bez výtečných koláčů, řezů nebo dortů? Bez oblíbeného zákusku, punčového řezu nebo sachr dortu? To asi nikdo. Ale pravda je, že někdy to s koláči nebo zákusky trochu přeženeme. Týden leží v lednici, oschnou a nakonec skončí v koši. Navíc při krájení koláčů zůstávají odřezky, které taky vždy nevyužijeme, a nakonec putují do odpadu. Jak se takovému plýtvání vyhnout?
Velké nákupy jsou naší každodenní rutinou. Z obchodů si nosíme plné tašky potravin a surovin, které v konečném důsledku ani nejsme schopni spotřebovat. A tak se často stane, že nám zůstanou suroviny, které bohužel nakonec skončí v odpadu. Mezi nejčastěji vyhazované potraviny patří zelenina, a proto vám v následujícím textu nabídneme několik receptů, které vám ukáží, jak zeleninu zpracovat a využít.