Zůstala vám zelenina a nevíte, jak ji využít? Poradíme vám, co s ní, aby neskončila v koši

Velké nákupy jsou naší každodenní rutinou. Z obchodů si nosíme plné tašky potravin a surovin, které v konečném důsledku ani nejsme schopni spotřebovat. A tak se často stane, že nám zůstanou suroviny, které bohužel nakonec skončí v odpadu. Mezi nejčastěji vyhazované potraviny patří zelenina, a proto vám v následujícím textu nabídneme několik receptů, které vám ukáží, jak zeleninu zpracovat a využít.

Zeleninové hranolky

Nakoupili jste moc kořenové zeleniny do nedělní polévky a teď nevíte, co s ní? Jednou z možností je zmrazení, což má ve zvyku asi většina z nás. Ale pokud v mrazáku není moc místa a chcete ji zpracovat hned, můžete si připravit dobré a zdravé zeleninové hranolky. Stačí jen mrkev, petržel, kedlubnu nebo celer nakrájet na kousky, pokapat olivovým olejem, přidat koření jako na grilovanou zeleninu a šup s tím do trouby. Za půl hodiny máte dobrou a zdravou večeři, kterou si můžete vychutnat společně s dresinkem ze zakysané smetany. 


Krémové zeleninové polévky

Polévky má rád skoro každý, jsou dobré, zdravé a navíc snadné na přípravu. Dnes jsou hodně oblíbené i krémové polévky, které můžeme zjemnit smetanou. Takovou polívčičku si můžete připravit i ze zeleniny, která vám zůstala v lednici. Například takovou brokolicovou připravíme tak, že růžičky brokolice uvaříme a rozmixujeme ponorným mixérem. Opět dáme vařit, přidáme sůl, pepř, popřípadě bujon a nakonec vaření přilijeme smetanu na vaření. Pokud nemáme, postačí mléko. Podobnou polévku připravíme z květáku nebo dýně.


Cuketa, jak ji možná neznáte

Cuketa patří mezi oblíbenou zeleninu, kterou grilujeme, přidáváme do polévek nebo ji dokonce plníme různými směsmi. Pokud ji koupíte víc, než kolik potřebujete, můžete si přichystat výborné cuketové placky. Příprava je úplně jednoduchá – nahrubo nastrouhejte, osolte a opepřete, přimíchejte nastrouhaný sýr, stroužek česneku, vajíčko a smažte na oleji jako klasické bramboráky. Pokud chcete cuketu zpracovat do zdravějšího jídla, použijte ji jako základ do koláče. Cuketové koláče jsou vláčné, dobré a navíc představují zdravější verzi domácích koláčů.