Chcete se vyhnout plýtvání jídlem? Zkuste vařit ze zbytků
Food waste je velkým problémem současné doby. Ve snaze ukázat, co všechno máme a na co všechno máme, nakupujeme plné košíky potravin a je nám jedno, že za pár dní možná skončí v koši. Plné lednice a přeplněné komory představují momentální trend, kterému se v dnešní konzumní společnosti neumíme vyhnout.
Jedním ze způsobů, jak vyhazovat méně jídla (nebo vůbec žádné), je vaření ze zbytků. Určitě se vám stalo, že jste nakoupili víc potravin, než jste reálně spotřebovali. Aby zbytkové suroviny nekončily v odpadu, zkuste myslet kreativně, a co nejvíce je využijte. Naše babičky takto vařily neustále, tak proč si z nich nevzít příklad? Chléb nikdy neskončil v koši, protože se změnil v chleba ve vajíčku, z bramborové kaše vznikaly ty nejlepší bramborové lokše, pečená stehna a rýže z neděle se v pondělí proměnily ve výborné rizoto. Jak jednoduché, že?
Vařit ze zbytků dovede každý, nebojte se to vyzkoušet
První krokem k tomu, abychom méně plýtvali jídlem, je udělat si inventuru všech potravin, které máme doma. Pozorně prohlédnout spíž i lednici a vždy se zaměřit hlavně na potraviny, které by se mohli kazit nejdříve. Nejčastěji vyhazujeme zeleninu a pečivo, a proto zkuste právě tyto suroviny zpracovat co přednostně.
Vařit z toho, co lednice dá, je vážně jen síla zvyku. Není to nutné brát jako „z nouze ctnost“, protože ze zbytků surovin můžeme uvařit dobrá a plnohodnotná jídla. Pokud patříte mezi kreativní kuchaře, určitě se vám podaří spotřebovat zbytky již uvařeného jídla, ale i surovin. Při vaření ze zbytků se nemusíte obávat stereotypu, protože v lednici vám zůstane vždycky něco jiného – jednou to je zelenina, jindy maso, rýže nebo brambory.
Když si se zbytky nevíte rady sami, na internetu najdete spoustu receptů, ale i rad a tipů, jak na to, aby zdravé a dobré jídlo nekončilo v koši.